(Update 05/07) Barry Callebaut ontdekt salmonella in Wieze

Update dinsdag 05/07, 16h40

Op basis van intern onderzoek, en bevestigd door de testresultaten van externe en onafhankelijke laboratoria, stelt Barry Callebaut vast dat één batch gecontamineerde lecithine, die de oorsprong is van de salmonellabesmetting, via transport met een derde partij binnenkwam in onze fabriek in Wieze en afkomstig is van een lecithinefabrikant. Beide namen worden niet gecommuniceerd zolang het onderzoek naar de bronoorzaak van de besmetting loopt. In het kader van onze transparante en constructieve samenwerking met het FAVV, werden onze bevindingen aan hen overgemaakt. ​

Deze evolutie is een belangrijke stap voorwaarts voor Barry Callebaut in het bepalen van de eindverantwoordelijkheid gelinkt aan deze besmetting.

Update vrijdag 01/07, 12h30

"Barry Callebaut heeft de afgelopen 48 uur alle 73 geïmpacteerde bedrijven gecontacteerd die gecontamineerd product uit de fabriek in Wieze ontvingen. Ons intern onderzoek toont aan dat we dankzij de snelheid van handelen, de goede samenwerking met klanten en autoriteiten en de transparante communicatie, hebben kunnen verhinderen dat er besmet product in de Belgische voedselbevoorrading terecht kwam. Er is volgens ons intern onderzoek dan ook geen voedselveiligheidsrisico meer. Het FAVV vervolgt hun onafhankelijk onderzoek om die vaststelling te valideren”, zegt Korneel Warlop, woordvoerder van Barry Callebaut.”

“Graag willen we met betrekking tot de berichtgeving van gisteren verduidelijken dat de 73 bedrijven niet enkel Belgische bedrijven zijn, maar ook bedrijven in Nederland, Spanje, Frankrijk, Polen, Kroatië, Denemarken, Duitsland, UK en Italië. Ook hier toont ons intern onderzoek aan dat er vermeden kon worden dat er besmet product in de voedselbevoorrading terechtkwam."

Barry Callebaut wil, in lijn met de communicatie van het FAVV gisterenavond, graag herhalen dat elk bedrijf actief in de voedselketen verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn producten. Het is aan elk bedrijf afzonderlijk om met het FAVV af te stemmen hoe ze de veiligheid van hun producten het best bewaken om de voedselveiligheid te garanderen.

Barry Callebaut is het hart en de motor van de chocolade industrie. We willen er dan ook proactief voor zorgen dat niet alleen wij maar ook al andere getroffen voedingsbedrijven zo snel mogelijk hun activiteiten op een veilige manier kunnen hervatten. Hiervoor hebben we gewerkt aan een versneld programma dat hen toelaat de geblokkeerde producten efficiënter te kunnen verwijderen. Deze namiddag (1 juli) ontvangen onze klanten een overzicht met de specifieke voorwaarden.

  • Barry Callebaut ontdekt salmonella in productielot uit chocoladefabriek in Wieze
  • Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd
  • Als voorzorgsmaatregel zette Barry Callebaut de chocoladeproductie in Wieze stop en focust het op de hoofdoorzaakanalyse en risicobeoordeling
  • Alle chocoladeproductielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voor de productie weer van start gaat

Wieze, België, Juni 29, 2022 ​ – Op maandag 27 juni ontdekte Barry Callebaut een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. Voor Barry Callebaut is voedselveiligheid van het allergrootste belang. De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron. Barry Callebaut bracht de Belgische voedselautoriteiten (FAVV) op de hoogte van het incident en legde alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil als voorzorgsmaatregel. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd. Barry Callebaut contacteert momenteel alle klanten die mogelijk aangetaste producten hebben ontvangen. De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort.

Onze kwaliteitsdeskundigen identificeerden lecithine als de besmettingsbron. Lecithine is een emulgator die wordt gebruikt bij alle chocoladeproductie. Daarom nam Barry Callebaut de voorzorgsmaatregel om alle productielijnen in Wieze stil te leggen en alle producten te blokkeren die sinds het tijdstip van de tests zijn gemaakt. In tussentijd werkt het verder aan de hoofdoorzaakanalyse en de risicobeoordeling. Uit voorzorg hebben we ook onze klanten gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren.

Voedselveiligheid is van het grootste belang voor Barry Callebaut en deze besmetting is zeer uitzonderlijk. We beschikken over een Food Safety Charter en welomlijnde voedselveiligheid procedures. Daarnaast zijn er meer dan twintig mensen in dienst die zich in Europa uitsluitend bezighouden met voedselveiligheid en kwaliteit. In onze lokale vestiging in Wieze leiden we onze mensen op om risico's voor de voedselveiligheid te herkennen. Daardoor konden we het risico snel identificeren en met succes de hoofdoorzaakanalyse opstarten.

Barry Callebaut zal nu de tijd nemen om de zeer nauwgezette hoofdoorzaakanalyse voort te zetten - en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.

Karolien Cloots

Woordvoerder België, Barry Callebaut

 


B-ROLL videomateriaal chocoladefabriek Wieze: https://we.tl/t-V3U5nACXsP

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Barry Callebaut

Over de Barry Callebaut Groep (www.barry-callebaut.com):

Met een jaaromzet van ongeveer 8,1 miljard CHF (7,8 miljard EUR/8,6 miljard USD) in het boekjaar 2021/22 is de in Zürich gevestigde Barry Callebaut Groep 's werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten - van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade, waaronder chocoladevullingen, decoraties en samengestelde producten. De Groep heeft meer dan 65 productievestigingen wereldwijd en heeft een divers, toegewijd personeelsbestand van meer dan 13,000 medewerkers.
De Barry Callebaut Groep levert aan de hele voedingsindustrie, van industriële voedingsproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade, zoals chocolatiers, banketbakkers, bakkers, hotels, restaurants en cateringbedrijven. De globale merken die in de specifieke behoeften van deze klanten voorzien zijn Callebaut®, Cacao Barry®, Carma® en de decoratiespecialist Mona Lisa®.
De Barry Callebaut Groep zet zich in om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken om de toekomstige cacaobevoorrading te garanderen en de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. De Groep ondersteunt de Cocoa Horizons Foundation in zijn streven naar een duurzame toekomst voor cacao en chocolade. 

Neem contact op met

Aalstersestraat 122, 9280 Lebbeke

www.barry-callebaut.com