Barry Callebaut opent The Chocolate Box: 's werelds grootste en duurzaamste chocolademagazijn in Lokeren, België

Barry Callebaut opent The Chocolate Box: 's werelds grootste en duurzaamste chocolademagazijn in Lokeren, België

Waar de liefde voor Belgische chocolade ontstaat

  • Vanuit het nieuwe Global Distribution Center in Lokeren wordt verpakte chocolade van de fabrieken in Wieze en Halle verzonden naar West-Europa en de rest van de wereld
  • Grootste investering ooit in operationeel netwerk van Barry Callebaut centraliseert en verhoogt efficiëntie van wereldwijde logistieke keten
  • Eerste gebouw in de Benelux met BREEAM Outstanding-certificaat, de hoogste score voor duurzame gebouwen[1]

Lokeren, 21 oktober 2021 – De Barry Callebaut Groep, 's werelds grootste cacao- en chocoladeproducent, vierde vandaag de officiële opening van The Barry Callebaut Chocolate Box, het nieuwe Global Distribution Center in Lokeren. The Chocolate Box is 's werelds grootste chocolademagazijn en wordt de logistieke hub voor alle verpakte chocoladeproducten en -decoraties die Barry Callebaut produceert in zijn chocoladefabrieken in Wieze en Halle.

Story image

v.l.n.r: Filip Anthuenis, burgemeester Lokeren, Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie en Voeding, Peter Boone, CEO Barry Callebaut Groep, Joost Uwens, CEO WDP

The Chocolate Box is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen Barry Callebaut, vastgoedontwikkelaar WDP en de stad Lokeren. Met een totaal investeringsbedrag van 100 miljoen euro is dit Barry Callebauts grootste investering ooit in zijn operationele netwerk. The Chocolate Box verhoogt de efficiëntie van Barry Callebauts wereldwijde logistieke activiteiten en maakt het mogelijk om klanten nog sneller te bedienen.

Het magazijn in Lokeren is ideaal gelegen: de locatie vlak bij de E17 is een uitstekende uitvalsbasis voor het transport in West-Europa en biedt directe toegang tot de haven van Antwerpen voor wereldwijde verzendingen. De bouw startte in de zomer van 2019. Minder dan 24 maanden later was het gebouw, met zijn totale oppervlakte van 12 voetbalvelden, klaar. In de volledig geautomatiseerde high bay van 41 meter hoog kunnen tot 125.000 pallets worden opgeslagen bij een constante temperatuur van 18 °C. Ruim 120 medewerkers, van wie 40 nieuw gecreëerde functies uitoefenen, garanderen dat alles er op rolletjes loopt.

Eerste gebouw in de Benelux met een BREEAM Outstanding-certificaat

The Chocolate Box is niet alleen het grootste, maar ook het duurzaamste chocolademagazijn ter wereld. The Chocolate Box kreeg als eerste gebouw in de Benelux een BREEAM Outstanding-certificaat en behaalde daarmee de hoogste duurzaamheidsscore voor logistieke gebouwen. Het gebouw kan volledig in zijn eigen energieverbruik voorzien en is daardoor volledig energiepositief. Om het certificaat te behalen, werd gebruikgemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam bouwen: zonnepanelen, luchtbehandelingsunits, regenwater- en warmterecuperatie, vochtigheidsregeling, isolatie en geothermische energie. Voor het welzijn van de werknemers – een essentieel aspect van het BREEAM Outstanding-certificaat – is er natuurlijk daglicht in het hele gebouw en zijn er ontspanningsruimtes en voorzieningen voor e-bikes.

Peter Boone, CEO van de Barry Callebaut Groep: "The Chocolate Box is een echte mijlpaal voor Barry Callebaut. Vanuit Lokeren worden alle verpakte chocoladeproducten, voornamelijk onder ons Belgische chocolademerk Callebaut, verzonden naar de rest van de wereld. The Chocolate Box is een mooi voorbeeld van onze slimme groeistrategie waarbij we inzetten op meer efficiëntie, zodat we onze klanten op een duurzamere manier kunnen bedienen."

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie en Voeding: “Het belang van de voedingsindustrie in Vlaanderen is niet te onderschatten. De ontwikkeling van deze sector door kennis en technologie koesteren we en we willen de sector verder verankeren in Vlaanderen. Innovatie is daarbij dé sleutel. Dat een bedrijf als Barry Callebaut vandaag met ‘The Chocolate box’ in Vlaanderen het grootste en meest duurzame chocolademagazijn ter wereld opent, is dan ook iets om trots op te zijn. Met 1.800 medewerkers en een productie van 500.000 ton chocolade in België hebben we met Barry Callebaut een absolute wereldtopper in huis. Om de jobs in de sector in te vullen en ook in de toekomst geschoold personeel te vinden, werkt Barry Callebaut ook met duale leertrajecten. Zo kunnen jongeren van het 5de en 6de jaar secundair onderwijs ervaring opdoen in het magazijn als bijvoorbeeld heftruckchauffeur, een knelpuntberoep in Vlaanderen. Vlaanderen is trouwens de ideale plaats om een logistieke hub uit te bouwen voor een bedrijf als Barry Callebaut, met de haven van Antwerpen op een boogscheut van het nieuwe magazijn. Vlaanderen is dé draaischijf voor chocolade in de wereld. Wie België of Vlaanderen zegt denkt dan ook aan chocolade.”

Joost Uwents, CEO WDP: "Dit project is volkomen uniek. Niet alleen omwille van de omvang, maar ook door de vele innovatieve, duurzame technieken. The Chocolate Box is ontworpen door de knapste koppen en gerealiseerd door partners van wereldklasse. Een echt pareltje op het gebied van technologie en innovatie. We mogen erg trots zijn op deze verwezenlijking."

Filip Anthuenis, burgemeester van Lokeren: “We zijn erg blij met de komst van een wereldspeler zoals Barry Callebaut naar onze stad. Het bedrijf zal het uithangbord vormen van ons nieuw bedrijvenpark vlakbij de E17, en bij uitbreiding voor de hele stad. Het feit dat Barry Callebaut opteert voor onze stad, zal zorgen voor een boost van onze economische dynamiek, onze welvaart en onze tewerkstelling. Lokeren is een kleine, maar zeer ondernemende stad, waar het leven gul en goed is en mensen elkaar vinden in een warm en zelfbewust ‘Lokerengevoel’. Barry Callebaut kon geen betere thuisbasis kiezen.”

 

1 BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een duurzaamheidscertificaat dat betrekking heeft op de prestaties van een gebouw gedurende zijn hele levenscyclus. BREEAM is een gerenommeerd duurzaamheidslabel voor gebouwen in Europa. De beoordeling van BREEAM omvat verschillende criteria: er wordt niet alleen rekening gehouden met het energieverbruik van het gebouw, maar ook met grondgebruik, ecologie, bouwprocessen, waterverbruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort. De scores die een gebouw kan behalen zijn Acceptable, Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding.

 

 

Karolien Cloots Woordvoerder België, Barry Callebaut

 

 


 

Over Barry Callebaut

Over de Barry Callebaut Groep (www.barry-callebaut.com):

Met een jaaromzet van ongeveer 8,1 miljard CHF (7,8 miljard EUR/8,6 miljard USD) in het boekjaar 2021/22 is de in Zürich gevestigde Barry Callebaut Groep 's werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten - van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade, waaronder chocoladevullingen, decoraties en samengestelde producten. De Groep heeft meer dan 65 productievestigingen wereldwijd en heeft een divers, toegewijd personeelsbestand van meer dan 13,000 medewerkers.
De Barry Callebaut Groep levert aan de hele voedingsindustrie, van industriële voedingsproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade, zoals chocolatiers, banketbakkers, bakkers, hotels, restaurants en cateringbedrijven. De globale merken die in de specifieke behoeften van deze klanten voorzien zijn Callebaut®, Cacao Barry®, Carma® en de decoratiespecialist Mona Lisa®.
De Barry Callebaut Groep zet zich in om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken om de toekomstige cacaobevoorrading te garanderen en de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. De Groep ondersteunt de Cocoa Horizons Foundation in zijn streven naar een duurzame toekomst voor cacao en chocolade. 

Barry Callebaut
Aalstersestraat 122, 9280 Lebbeke