Callebaut opent nieuw toonaangevend ChocolateAcademy centre in Wieze

Callebaut opent nieuw toonaangevend ChocolateAcademy centre in Wieze

Opgericht in Wieze, waar het Callebaut-verhaal in 1911 begon

 

 • Het nieuwe, geavanceerde Callebaut Chocolate Academy centre neemt de vakman mee op een ontdekkingsreis: van cacaoboon tot chocolade.
 • Dit opleidingscentrum is het vlaggenschip van het huidige netwerk van zestien Chocolate Academy centres over de hele wereld, met vier opleidingslokalen en een serre met een cacaoplantage

Vandaag heeft het nieuwe Callebaut Chocolate Academy centre officieel zijn deuren geopend. In dit geavanceerde opleidingscentrum kan elke vakman zich komen (bij)scholen en zijn vaardigheden verbeteren, terwijl er gewerkt wordt met de Finest Belgian Chocolate van Callebaut. De Chocolate Academy ligt naast de fabriek waar Callebaut al sinds 1911 cacao verwerkt tot chocolade en bouwt voort op de kennis en inspiratie die de vorige academie 25 jaar lang met de artisanale chocoladegebruiker heeft gedeeld over de verschillende productiestappen, van boon tot chocolade. Callebaut is het Belgische chocolademerk van Barry Callebaut, ’s werelds meest toonaangevende fabrikant van kwaliteitschocolade en cacaoproducten.

“De Chocolate Academy centres zijn uniek, want ze delen de beste praktijken en zorgen er zo voor dat in de sector het meesterschap steeds opnieuw stappen vooruit maakt. In onze zestien opleidingscentra over de hele wereld werken we dan ook samen met mensen uit het vak, zoals chocolatiers, bakkers, banketbakkers en chef-koks”, aldus Freek van der Knaap, Vice President Gourmet Western Europe. "In het Chocolate Academy centre komen vakmensen zich bijscholen, cursussen volgen en demonstraties bijwonen ... Dit alles door professionals voor professionals.”
Story image

Duizend professionals per jaar verwacht

Vandaag krijgt het centrum in Wieze ongeveer driehonderd deelnemers per jaar over de vloer, maar met de komst van het nieuwe centrum zouden dit er binnenkort duizend moeten zijn. De opleidingen worden gegeven door chefs van Callebaut en ‘Chocolate Ambassadors’, een internationaal netwerk van gerenommeerde chefs die hun chocolade-expertise graag met collega’s delen.

“Meer dan ooit wordt België wereldwijd beschouwd als de thuisbasis van Callebaut en het hart van het chocoladevakmanschap”, benadrukt Geert Kiesekoms, Gourmet Sales Director Benelux.
“Dit nieuwe Chocolate Academy centre is een ongelooflijke aanwinst voor chefs. Waar anders vind je een miniproductielijn die je toont hoe de Callebaut-chocolade gemaakt wordt of hoe je zelf chocolade kunt maken”, stelt chef Alexandre Bourdeaux, directeur van de Callebaut Chocolate Academy in Wieze.
Story image

Van een plantage tot een speciale ruimte voor het proeven van de chocolade: een allround chocolade-ervaring

Het nieuwe Callebaut Chocolate Academy centre biedt de bezoekers onder meer het volgende:

 • The Chocolaterie, Bakery Shop, Pastry Lab en Chef’s Table: aparte opleidingsruimtes die speciaal ingericht zijn voor een specifieke groep vakmensen, zoals chocolatiers, bakkers, banketbakkers en chef-koks.
 • The Plantation: een kleinschalige reproductie van een tropisch woud waarin cacaobomen groeien, waar chocoladeprofessionals zich kunnen laten onderdompelen in de wondere wereld van cacao, en de cacaobonen in hun natuurlijke habitat kunnen bewonderen.
 • The Chocolate Tasting Ritual Room: een speciale ruimte waar een smaak- en geurspecialist de bezoekers door de gevarieerde wereld van chocoladesmaken gidst.
 • The Chocotorium: een conferentieruimte waar experts lezingen geven (tot honderd
  ​personen).
 • The Chocolate Bar: de bezoekers kunnen hier een kop verse warme of koude chocolademelk
  ​proeven.
 • The Chocolate Library: een bibliotheek met een uitgebreide collectie boeken over chocolade en de vele mogelijke toepassingen.

Duurzame chocolade

Het Chocolate Academy centre gebruikt enkel de Belgian Finest Chocolate van Callebaut die vervaardigd is van duurzaam geteelde cacaobonen. Het Growing Great Chocolate-programma van Callebaut wil landbouwcoöperaties via opleidingen actief aanmoedigen om innovatieve en moderne landbouwtechnieken toe te passen.

Over Barry Callebaut

Over de Barry Callebaut Groep (www.barry-callebaut.com):

Met een jaaromzet van ongeveer 8,1 miljard CHF (7,8 miljard EUR/8,6 miljard USD) in het boekjaar 2021/22 is de in Zürich gevestigde Barry Callebaut Groep 's werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten - van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade, waaronder chocoladevullingen, decoraties en samengestelde producten. De Groep heeft meer dan 65 productievestigingen wereldwijd en heeft een divers, toegewijd personeelsbestand van meer dan 13,000 medewerkers.
De Barry Callebaut Groep levert aan de hele voedingsindustrie, van industriële voedingsproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade, zoals chocolatiers, banketbakkers, bakkers, hotels, restaurants en cateringbedrijven. De globale merken die in de specifieke behoeften van deze klanten voorzien zijn Callebaut®, Cacao Barry®, Carma® en de decoratiespecialist Mona Lisa®.
De Barry Callebaut Groep zet zich in om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken om de toekomstige cacaobevoorrading te garanderen en de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. De Groep ondersteunt de Cocoa Horizons Foundation in zijn streven naar een duurzame toekomst voor cacao en chocolade. 

Barry Callebaut
Aalstersestraat 122, 9280 Lebbeke