Chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze krijgt titel van ‘Factory of the Future’

Agoria, Fevia Vlaanderen en Flanders' FOOD bekronen meest toekomstgerichte productiebedrijven

Wieze, 8 februari 2023 - Barry Callebaut, de grootste producent van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten ter wereld, heeft de titel van ‘Factory of the Future’ binnengehaald voor zijn productiesite in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld. Deze award - die de meest toekomstgerichte productiebedrijven in ons land bekroont - werd gisterenmiddag in Technopolis in Mechelen uitgereikt door de Belgische technologiefederatie Agoria en de verschillende industriefederaties. Naast Barry Callebaut kregen ook vier andere bedrijven de titel voor het eerst toegekend.  

Tom Van Echelpoel, Plant Manager van de fabriek in Wieze licht toe: “Wij zijn enorm trots met deze award.  Het is een beloning voor de vele inspanningen die onze teams de afgelopen jaren hebben geleverd om onze fabriek in Wieze te transformeren tot een ‘smart factory’. En die ‘smart factory’ blijft onze mensen centraal stellen door ze te ondersteunen met de juiste informatie op het juiste moment.”

Bram Van Genabet, Digital Innovation Manager bij Barry Callebaut, vult aan:  “De "Factory of the Future" award is een mooie erkenning voor het hele team en voor de evolutie die onze fabriek de laatste jaren heeft doorgemaakt om onze chocoladeproductie nog slimmer, nog efficiënter en nog duurzamer te maken. Het toont aan dat we hier in Wieze klaar zijn voor de uitdagingen van morgen.”

Tom Van Echelpoel en Bram Van Genabet
Tom Van Echelpoel en Bram Van Genabet

Met de ‘Factory of the Future’ award wil Agoria in samenwerking met de verschillende industriefederaties de meest toekomstgerichte productiebedrijven in België in de kijker zetten. Factories of the Future zijn maakbedrijven die investeren in hun productie, in hun personeel, in slimme processen en in digitalisering. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Om de felbegeerde titel te behalen, moeten bedrijven op zeven vooraf bepaalde transformatiedomeinen minstens vier op vijf scoren tijdens een kritische audit door onafhankelijke experts. 

Story image

Jolyce Demely, Algemeen Directeur Agoria Vlaanderen: “Onze oprechte felicitaties voor Barry Callebaut die ook in uitdagende tijden blijft investeren. Het Factories of the Future traject geeft concreet richting aan de te volgen transformaties om toekomstbestendig in Vlaanderen te produceren. Barry Callebaut verdient bijzondere lof voor hun performante productieprocessen, optimaal gebruik van grondstoffen en mensgerichte communicatie.”

Flander’s FOOD, het innovatieplatform voor de Vlaamse agro-voedingsindustrie, begeleidde Barry Callebaut doorheen het intense Factory of the Future assessment. Inge Arents, algemeen directeur van Flanders’ FOOD: “We zijn zeer blij met de nieuwe winnaars uit de voedingssector. We willen graag dat zoveel mogelijk KMO’s het belang inzien om te blijven transformeren naar Industrie 4.0. Zo voeren we Factory Of The Future scans uit bij bedrijven om samen te kijken hoe ver ze hierin staan.” 

De ‘Factory of the Future’ winnaars krijgen de titel voor een periode van drie jaar. Na afloop daarvan moet een nieuwe audit uitwijzen of de titel kan verlengd worden. 

Karolien Cloots Woordvoerder België, Barry Callebaut

 

Over Barry Callebaut

Over de Barry Callebaut Groep (www.barry-callebaut.com):

Met een jaaromzet van ongeveer 8,1 miljard CHF (7,8 miljard EUR/8,6 miljard USD) in het boekjaar 2021/22 is de in Zürich gevestigde Barry Callebaut Groep 's werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten - van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade, waaronder chocoladevullingen, decoraties en samengestelde producten. De Groep heeft meer dan 65 productievestigingen wereldwijd en heeft een divers, toegewijd personeelsbestand van meer dan 13,000 medewerkers.
De Barry Callebaut Groep levert aan de hele voedingsindustrie, van industriële voedingsproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade, zoals chocolatiers, banketbakkers, bakkers, hotels, restaurants en cateringbedrijven. De globale merken die in de specifieke behoeften van deze klanten voorzien zijn Callebaut®, Cacao Barry®, Carma® en de decoratiespecialist Mona Lisa®.
De Barry Callebaut Groep zet zich in om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken om de toekomstige cacaobevoorrading te garanderen en de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. De Groep ondersteunt de Cocoa Horizons Foundation in zijn streven naar een duurzame toekomst voor cacao en chocolade. 

Barry Callebaut
Aalstersestraat 122, 9280 Lebbeke