Chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze opnieuw op normale capaciteit

Chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze opnieuw op normale capaciteit

Wieze, België, 20 oktober 2022 - Barry Callebaut, de grootste producent van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten ter wereld, kondigt vandaag aan dat reiniging van zijn fabriek in Wieze bijna voltooid is. De fabriek draait weer op normale capaciteit.

Peter Boone, CEO van Barry Callebaut Group zegt: "Ik wil mijn diepste dank uitspreken aan al onze klanten voor hun begrip tijdens deze moeilijke periode, en aan al onze medewerkers die wekenlang onvermoeibaar hebben gewerkt om de fabriek in Wieze weer in werking te krijgen."

Voedselveiligheid is van het grootste belang voor de Groep en dit was een hoogst uitzonderlijk incident. Barry Callebaut beschikt over een Food Safety charter en procedure. Meer dan 230 medewerkers in Europa houden zich bezig met voedselveiligheid en kwaliteit, wereldwijd meer dan 650 medewerkers. In de vestiging in Wieze worden de werknemers opgeleid om risico's voor voedselveiligheid te herkennen. Daardoor konden de teams het risico snel identificeren, de hoofdoorzaak analyse uitvoeren en het reinigingsproces starten.

Story image

Achtergrond

Barry Callebaut ontdekte op 27 juni 2022 een salmonellapositief productielot chocolade in zijn fabriek in Wieze, België. Op 29 juni 2022 werd een batch lecithine van een leverancier geïdentificeerd als de kernoorzaak. Uit voorzorg legde Barry Callebaut alle chocolade productielijnen in de fabriek stil. Zo werd voorkomen dat de geïmpacteerde chocoladeproducten op de retailmarkt terechtkwamen. Barry Callebaut informeerde proactief het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en bleef voortdurend in contact met hen over het incident.

Op 8 augustus 2022 werden de eerste gereinigde en gedesinfecteerde productielijnen heropend. Dat was een belangrijke mijlpaal in de voor Barry Callebaut ongekende schoonmaakoperatie. Daarmee werd ook de eerste fase van het herstellingsplan succesvol afgerond. In de daaropvolgende weken werd de fabriek in Wieze geleidelijk aan weer op normale capaciteit gebracht. De reinigingsprocedure was een zeer tijdrovend proces, dat strikt werd opgevolgd om de voedselveiligheid en de veiligheid van alle medewerkers te garanderen.


Karolien Cloots Woordvoerder België, Barry Callebaut

B-ROLL van de chocoladefabriek in Wieze
https://wetransfer.com/downloads/c0e5aaf7bbd6ff88f4f704d58112726720221019154715/9611ec236fba810b5aaec3f4b396869020221019154730/01ad22

 

 

Over Barry Callebaut

Over de Barry Callebaut Groep (www.barry-callebaut.com):

Met een jaaromzet van ongeveer 8,1 miljard CHF (7,8 miljard EUR/8,6 miljard USD) in het boekjaar 2021/22 is de in Zürich gevestigde Barry Callebaut Groep 's werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten - van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade, waaronder chocoladevullingen, decoraties en samengestelde producten. De Groep heeft meer dan 65 productievestigingen wereldwijd en heeft een divers, toegewijd personeelsbestand van meer dan 13,000 medewerkers.
De Barry Callebaut Groep levert aan de hele voedingsindustrie, van industriële voedingsproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade, zoals chocolatiers, banketbakkers, bakkers, hotels, restaurants en cateringbedrijven. De globale merken die in de specifieke behoeften van deze klanten voorzien zijn Callebaut®, Cacao Barry®, Carma® en de decoratiespecialist Mona Lisa®.
De Barry Callebaut Groep zet zich in om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken om de toekomstige cacaobevoorrading te garanderen en de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. De Groep ondersteunt de Cocoa Horizons Foundation in zijn streven naar een duurzame toekomst voor cacao en chocolade. 

Barry Callebaut
Aalstersestraat 122, 9280 Lebbeke