Het grootste chocolademagazijn ter wereld van Barry Callebaut wint Foreign Investment Trophy als beste buitenlandse investering in Vlaanderen

Het grootste chocolademagazijn ter wereld van Barry Callebaut wint Foreign Investment Trophy als beste buitenlandse investering in Vlaanderen

Barry Callebaut wint van 4 andere genomineerden.

 

●       Grootste chocolademagazijn ter wereld is een uniek partnership tussen Barry Callebaut, WDP en Stad Lokeren, goed voor een investering van 100 miljoen euro.  

●        Het nieuwe gebouw van 60 000 m²  zal BREAAM Outstanding gecertifieerd zijn, volgens de hoogste standaarden bij duurzaam bouwen. Het is het grootste logistieke project van WDP ooit.

●        Nieuwe website www.chocolade-magazijn.be biedt ook in de toekomst nieuws over de voortgang van de werken.

Zaventem/België, 11 februari, 2020 – Barry Callebaut, 's werelds grootste fabrikant van cacao- en chocoladeproducten, heeft gisterenavond de Foreign Investment Trophy gewonnen, een initiatief van Flanders Investement & Trade (FIT). Het project waarmee het de prijs in de wacht sleept, is het project van Barry Callebaut’s nieuwe Global Distribution Centre (GDC) in Lokeren dat zal worden ontwikkeld en verhuurd door WDP. Als Zwitsers genoteerd bedrijf, won Barry Callebaut de verkiezing van 4 andere genomineerden, DAF Trucks (Nederland/VS), Heyaru (India/Dubai), Hologic (VS) en ICO (Japan). Vlaams Minister-President Jan Jambon overhandigde de prijs aan de delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende partners.

Afgelopen zomer kondigden WDP, Stad Lokeren en Barry Callebaut in een uniek partnership de komst van het distributiecentrum aan en vorige week woensdag werd de eerste spadesteek voor de werken officieel gegeven. Het project is goed voor een investering van circa 100 miljoen EUR. Barry Callebaut wenst op deze locatie, op het nieuwe bedrijventerrein E17/4 in Lokeren, zijn wereldwijde logistieke activiteiten in België te centraliseren en te verankeren in een gebouw van 60 000 m², het equivalent van 12 voetbalvelden. De efficiëntie van zijn goederenstroom zal worden geoptimaliseerd en verhoogd door de centralisatie van alle verpakte chocolade en zijn wereldwijde distributie vanuit deze site, via een directe connectie met de Antwerpse haven. De logistieke hub zal volledig energieneutraal opereren en zal BREEAM Outstanding worden gecertificeerd en, onder meer, worden uitgerust met zonnepanelen, materialen met een lage levenscycluskost, geothermie, laadpalen voor elektrische voertuigen en uitgebreide voorzieningen voor fietsers. 

WDP zal deze unieke logistieke warehouse site realiseren samen met een stevig netwerk van partners: Alheembouw, Willy Naessens, SSI Schaefer, AVVO architects, Istema, Miebach en Sureal. De oplevering is voorzien tegen de zomer van 2021. Barry Callebaut zal dit nieuwe GDC huren op basis van een langetermijn huurcontract.

Samen met de eerste spadesteek afgelopen week, werd de campagne “Grootste chocolade magazijn ter wereld” gelanceerd die real time zal communiceren over de vorderingen van de werken.


Masha Vis-Mertens, VP Operations and Supply Chain Organization bij Barry Callebaut: “Deze award is een mooie erkenning voor het project team en een bekroning voor het unieke partnerschap met onze partners WDP en Stad Lokeren. Dit magazijn moet onze operations efficiënter maken en onze service verbeteren. Vanuit Lokeren zullen we onze verpakte producten verzamelen en verschepen naar de rest van de wereld. Het is met andere woorden ons venster op de toekomst, van waaruit we onze passie en expertise voor Belgische chocolade met de rest van de wereld willen delen”.


Kristof De Witte, General Manager of WDP BELUX & FR: “Wij zijn fier om het grootste chocolademagazijn te wereld te kunnen realiseren samen met al onze partners. Deze award onderstreept het unieke karakter van deze investering in Vlaanderen, zowel voor wat betreft zijn schaalgrootte als omwille van zijn high tech investeringen. We zijn verheugd dat de heerlijke chocolade van Barry Callebaut voortaan via een van onze sites wordt verdeeld”.


Filip Anthuenis, burgemeester van Lokeren: “Stad Lokeren is fier op Barry Callebaut! Deze Foreign Investment Trophy bewijst dat dit grootse project uniek is voor onze stad. Dikke proficiat aan de hechte en energieke groep van Barry Callebaut medewerkers en partners”.


Stefan Walgraeve, schepen voor industriële ontwikkeling in Lokeren: “Barry Callebaut zal als eerste speler operationeel zijn binnen ons nieuwe industriepark E17/4, waarvan het ¼ van de netto bedrijfsoppervlakte van ca. 46 ha inneemt. Barry Callebaut is op die manier de eerste ambassadeur van dat nieuwe industriepark dat uitverkocht is nog voor de wegenis gelegd is. Een succesverhaal, dankzij de unieke ligging als industriële groeipool in het economische hart van Vlaanderen, vlakbij de economische hubs van Antwerpen, Gent en Brussel. En niet te vergeten: het product ‘chocolade’ is hier zeer aanwezig, met talrijke bedrijven die in de sector actief zijn. Barry Callebaut zal de apotheose vormen van onze Lokerse Chocolate Valley.

 

Karolien Cloots Woordvoerder België, Barry Callebaut
Winner - Chocolate king Barry Callebaut makes Flanders its sweet spot for global distribution | Fit Trophy

 

Mediagalerij
Over Barry Callebaut

Over de Barry Callebaut Groep (www.barry-callebaut.com):

Met een jaaromzet van ongeveer 8,1 miljard CHF (7,8 miljard EUR/8,6 miljard USD) in het boekjaar 2021/22 is de in Zürich gevestigde Barry Callebaut Groep 's werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten - van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade, waaronder chocoladevullingen, decoraties en samengestelde producten. De Groep heeft meer dan 65 productievestigingen wereldwijd en heeft een divers, toegewijd personeelsbestand van meer dan 13,000 medewerkers.
De Barry Callebaut Groep levert aan de hele voedingsindustrie, van industriële voedingsproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade, zoals chocolatiers, banketbakkers, bakkers, hotels, restaurants en cateringbedrijven. De globale merken die in de specifieke behoeften van deze klanten voorzien zijn Callebaut®, Cacao Barry®, Carma® en de decoratiespecialist Mona Lisa®.
De Barry Callebaut Groep zet zich in om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken om de toekomstige cacaobevoorrading te garanderen en de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. De Groep ondersteunt de Cocoa Horizons Foundation in zijn streven naar een duurzame toekomst voor cacao en chocolade. 

Barry Callebaut
Aalstersestraat 122, 9280 Lebbeke