Strategische samenwerking tussen Tony’s Chocolonely, Albert Heijn en BarryCallebaut zet de nieuwe standaard voor de sector inzake aankoop van cacao

Strategische samenwerking tussen Tony’s Chocolonely, Albert Heijn en BarryCallebaut zet de nieuwe standaard voor de sector inzake aankoop van cacao

Belangrijke stap in de missie naar slaafvrije chocolade

 

  • Strategische samenwerking zet de standaard van de sector hoger om zo een leefbaar inkomen te garanderen voor de boeren
  • Nederlandse retailer Albert Heijn zal voor zijn merk Delicata cacao inkopen volgens de vijf aankoopprincipes van Tony Chocolonely
  • Tony’s Open Chain platform steunt andere chocoladebedrijven om mee te doen om de aanhoudende sociale problemen in de cacao samen aan te pakkenraises industry standard enabling a living income for farmers

De Nederlandse impactorganisatie Tony’s Chocolonely, retailer Albert Heijn en chocoladeproducent Barry Callebaut gaan een strategisch partnership aan om een einde te maken aan kinderarbeid en moderne slavernij in de chocolade-industrie. Samen zullen deze bedrijven een nieuwe industriestandaard zetten en de druk verhogen op de gehele chocolade-industrie om structurele veranderingen te brengen om te werken naar een evenwichtiger verdeelde cacaoketen.

Met hun missie om chocolade 100% slaafvrij als norm te maken in chocolade, roept Tony’s Chocolonely sinds jaar en dag andere bedrijven op om hun voorbeeld van cacao-inkoop te volgen. Hun manier van werken is gebaseerd op directe relaties met cacaocoöperatieven, traceerbare cacao en een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Het bedrijf deelt alle details van zijn transparante toeleveringsketen onder Tony’s Open Chain – een open-source platform waar chocoladebedrijven toegang hebben tot alle nodige expertise om zo de sociale problemen uit hun eigen toeleveringsketen te elimineren. Het platform bevat ook tools zoals Tony’s Beantracker en het Child Labour Monitoring and Remediation System dat geïmplementeerd werd bij alle Tony’s partnercoöperatieven.

De grootste Nederlandse retailer Albert Heijn is het eerste bedrijf dat gebruik zal maken van Tony’s Open Chain. Wereldleider Barry Callebaut heeft als chocoladeproducent deze samenwerking mogelijk gemaakt dankzij zijn expertise in het verwerken van de gesegregeerde cacao naar chocolade.

“Dit is een gigantische stap voor de chocolade-industrie en een belangrijke beweging naar duurzame chocolade als industriestandaard tegen 2025. Dit is een fantastische kans om zowel samen te werken met de grootste retailer van Nederland en met een bedrijf dat zo begaan is met zijn slaafvrije missie als Tony’s Chocolonely. We kijken ernaar uit dit succesverhaal nog groter te maken dankzij onze logistieke expertise.”
CEO Antoine de Saint-Affrique

De samenwerking tussen Tony’s Chocolonely’s, Albert Heijn en Barry Callebaut toont aan dat het mogelijk is om het verschil te maken op een grotere schaal en roept andere bedrijven in de sector op om mee te doen.

“Samen hebben we meer impact. Ik ben blij dat Albert Heijn en Barry Callebaut met ons in zee gaan op weg naar slaafvrije chocolade. We hebben er altijd naar gestreefd om een voorbeeld te zijn voor anderen en hen te inspireren. Vanaf vandaag is onze impact groter dan alleen onze eigen chocolade. We zijn er zeker van dat dit nog maar de eerste stap is op onze weg om de sector te veranderen. Samen maken we chocolade 100% slaafvrij.”
Henk Jan Beltman, Chief Chocolate Officer chez Tony's Chocolonely

Vanaf maart 2019 zal Albert Heijn Delicata-chocolade verkopen gemaakt van enkel traceerbare cacaomassa. De bonen zijn tegen een hogere prijs ingekocht bij de partnercoöperaties van Tony’s Chocolonely in Ghana en Ivoorkust. Dankzij de vijf samenwerkingsprincipes van Tony's Chocolonely krijgt de cacaoboer een leefbaar inkomen en gaat anonimiteit uit de keten. Daardoor is duidelijk wie de cacaobonen verbouwt en onder welke omstandigheden dat gebeurt. Volgens Tony's Chocolonely, is extreme armoede de hoofdreden van de aanhoudende sociale problemen in de cacaosector. Deze problemen kunnen enkel opgelost worden wanneer bedrijven verder gaan dan certificering en een hogere prijs betalen dan de certificeringspremie.  

"We willen een verschil maken. Daarom vinden we het belangrijk om structureel bij te dragen aan een beter leven voor cacaoboeren. Alle Delicata-chocoladeletters en repen van Albert Heijn zijn sinds 2010 als eerste UTZ-gecertificeerd. Nu zetten we een belangrijke volgende stap om tot een transparante en duurzame cacao-keten te komen. De receptuur en smaak van Delicata blijven onveranderd.”              
Henk van Harn, Vice President Houdbaar & Non Food Albert Heijn 

De drie bedrijven onthulden het nieuws van hun partnership vandaag op de Tony’s FAIR, Tony’s Chocolonely’s jaarlijkse vergadering in Amsterdam.

 

Story image

 

Over Barry Callebaut

Over de Barry Callebaut Groep (www.barry-callebaut.com):

Met een jaaromzet van ongeveer 8,1 miljard CHF (7,8 miljard EUR/8,6 miljard USD) in het boekjaar 2021/22 is de in Zürich gevestigde Barry Callebaut Groep 's werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten - van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade, waaronder chocoladevullingen, decoraties en samengestelde producten. De Groep heeft meer dan 65 productievestigingen wereldwijd en heeft een divers, toegewijd personeelsbestand van meer dan 13,000 medewerkers.
De Barry Callebaut Groep levert aan de hele voedingsindustrie, van industriële voedingsproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade, zoals chocolatiers, banketbakkers, bakkers, hotels, restaurants en cateringbedrijven. De globale merken die in de specifieke behoeften van deze klanten voorzien zijn Callebaut®, Cacao Barry®, Carma® en de decoratiespecialist Mona Lisa®.
De Barry Callebaut Groep zet zich in om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken om de toekomstige cacaobevoorrading te garanderen en de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. De Groep ondersteunt de Cocoa Horizons Foundation in zijn streven naar een duurzame toekomst voor cacao en chocolade. 

Barry Callebaut
Aalstersestraat 122, 9280 Lebbeke