WDP ontwikkelt nieuwe thuisbasis voor GlobalDistribution Centre van Barry Callebaut in Lokeren

WDP ontwikkelt nieuwe thuisbasis voor GlobalDistribution Centre van Barry Callebaut in Lokeren

Betere klantenservice door betere mobiliteit

 • Lokeren wordt thuisbasis voor het nieuwe Global Distribution Centre dat klaar
  ​zal zijn in de loop van het derde kwartaal van 2021
 • Het nieuwe gebouw zal BREAAM Outstanding gecertifieerd zijn, volgens de
  ​hoogste standaarden bij duurzaam bouwen, in lijn met Barry Callebaut’s
  ​Forever Chocolate strategie
 • WDP is ontwikkelaar van dit gebouw en voorziet een investering van circa EUR
  ​100 miljoen

Barry Callebaut, 's werelds grootste fabrikant van cacao- en chocoladeproducten, kiest voor een nieuw Global Distribution Centre (GDC) in Lokeren dat zal worden ontwikkeld door WDP. Deze unieke, duurzame logistieke hub, bestaande uit een low bay en een volledig geautomatiseerde high bay (samen goed voor een oppervlakte van meer dan 60.000 m²), zal geheel energieneutraal opereren en gelegen zijn in het nieuwe bedrijventerrein E17/4 in Lokeren. Het nieuwe GDC zal de activiteiten van Barry Callebaut in België verder verankeren; het zal immers fungeren als logistieke hub voor de wereldwijde distributie van alle chocolade die door Barry Callebaut wordt geproduceerd. WDP voorziet een investering van circa EUR 100 miljoen.

WDP zal een unieke logistieke warehouse site realiseren voor Barry Callebaut, gelegen in het nieuwe bedrijventerrein E17/4 in Lokeren. Deze site zal het nieuwe Global Distribution Centre (GDC) voor Barry Callebaut huisvesten, dat zal worden ontwikkeld in lijn met Barry Callebaut’s duurzame Forever Chocolate strategie. De logistieke hub zal volledig energieneutraal opereren en zal BREEAM1 Outstanding worden gecertificeerd en, onder meer, worden uitgerust met zonnepanelen, materialen met een lage levenscycluskost, geothermie, laadpalen voor elektrische voertuigen en uitgebreide voorzieningen voor fietsers. De warehouse site zal bestaan uit een nieuwe logistieke low bay en een volledig geautomatiseerde high bay (samen goed voor een oppervlakte van meer dan 60.000 m²). De oplevering ervan is voorzien in de loop van het derde kwartaal van 2021. WDP gaat voor deze realisatie uit van een investeringsbudget van circa EUR 100 miljoen (inclusief de investeringen voor de automatisatie) en een marktconform rendement voor wat betreft dit type topproject. Barry Callebaut zal dit nieuwe GDC huren op basis van een langetermijn huurcontract.

“De wereldwijde expansie van onze producten is de laatste jaren sterk gestegen en we gaan ervan uit dat deze trend zich zal verderzetten in de toekomst. Het was dus noodzakelijk om een adequaat antwoord te bieden aan deze toekomstige groei en onze efficiëntie ten behoeve van onze klanten en werknemers te verhogen en een verhoogde mobiliteit te garanderen. De realisatie van dit nieuwe GDC vormt een perfect voorbeeld van onze Smart Growth Strategy.”
Massimo Garavaglia, President EMEA Barry Callebaut Group

Barry Callebaut wenst op deze locatie in Lokeren zijn wereldwijde logistieke activiteiten in België te centraliseren en te verankeren. De efficiëntie van zijn goederenstroom zal worden geoptimaliseerd en verhoogd door de centralisatie van alle chocolade en zijn wereldwijde distributie vanuit deze site. Het GDC zal gelegen zijn in het nieuwe bedrijventerrein E17/4 in Lokeren, dat een directe connectie biedt met de autosnelweg E17 en de Antwerpse haven.

Het nieuwe GDC wil de activiteiten van Barry Callebaut, heden op verschillende locaties in de regio Aalst, centraliseren, rekening houdende met de voorziene groei van de groep. Ook worden de vervoersstromen geoptimaliseerd door middel van een aangepaste in- en outbound flow van de productiesite in Wieze; zowel afgewerkte als ruwe producten zullen voortaan doorheen het logistieke proces worden gebundeld. De huidige 85 werknemers blijven aan de slag. Op basis van de voorziene groei van de activiteiten in het GDC, voorziet Barry Callebaut een uitbreiding van het aantal werknemers van zodra de site operationeel is.

1 BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een duurzaamheidscertificaat dat betrekking heeft op de prestaties van een gebouw tijdens zijn volledige levenscyclus. BREEAM is het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen in Europa. In tegenstelling tot andere normen volgt BREEAM een multicriteria-aanpak. In het certificeringstraject wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar landgebruik, ecologie, bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort. Als totaalscore krijgt een gebouw de waardering Acceptable, Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding

 

International Press Release English Barry Callebaut to build New Global Distribution Center_0.pdf - 413 KB Belgian Press Release English 2019_07_04 _Communiqué de Presse - WDP développe un nouveau site pour le centre de distribution mondial de Barry Callebaut à Lokeren.pdf - 443 KB Belgian Press Release Dutch 2019_07_04_Persbericht - WDP ontwikkelt nieuwe thuisbasis voor Global Distribution Centre van Barry Callebaut in Lokeren.pdf - 573 KB Belgian Press Release English 2019_07_04_Press Release - WDP develops new home base for Barry Callebaul's Global Distribution Centre in Lokeren_FINAL version 3.pdf - 438 KB

 

 

Over Barry Callebaut

Over de Barry Callebaut Groep (www.barry-callebaut.com):

Met een jaaromzet van ongeveer 8,1 miljard CHF (7,8 miljard EUR/8,6 miljard USD) in het boekjaar 2021/22 is de in Zürich gevestigde Barry Callebaut Groep 's werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten - van de inkoop en verwerking van cacaobonen tot de productie van de fijnste chocolade, waaronder chocoladevullingen, decoraties en samengestelde producten. De Groep heeft meer dan 65 productievestigingen wereldwijd en heeft een divers, toegewijd personeelsbestand van meer dan 13,000 medewerkers.
De Barry Callebaut Groep levert aan de hele voedingsindustrie, van industriële voedingsproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers van chocolade, zoals chocolatiers, banketbakkers, bakkers, hotels, restaurants en cateringbedrijven. De globale merken die in de specifieke behoeften van deze klanten voorzien zijn Callebaut®, Cacao Barry®, Carma® en de decoratiespecialist Mona Lisa®.
De Barry Callebaut Groep zet zich in om tegen 2025 van duurzame chocolade de norm te maken om de toekomstige cacaobevoorrading te garanderen en de levensomstandigheden van de boeren te verbeteren. De Groep ondersteunt de Cocoa Horizons Foundation in zijn streven naar een duurzame toekomst voor cacao en chocolade. 

Barry Callebaut
Aalstersestraat 122, 9280 Lebbeke